INGREDIËNTEN
TAART
- 270 g bloem voor alle doeleinden
- 1 1/2 theelepel. bakpoeder
- 1/2 theelepel. natriumcarbonaat
- 1/4 theelepel. schilferig zout
- 175 g zachte boter
- 270 g kristalsuiker
- 1 eetl. citroenschil (van ca. 2 citroenen)
- 3 grote eieren
- 200 ml (3/4 kop + 1 1/2 eetl.) yoghurt (2-3% vet), op kamertemperatuur.
- 50 ml (3 1/2 eetlepel) vers citroensap (van ongeveer 1-2 citroenen)
IJZER
- 180 g poedersuiker
- Schil van 1 citroen
- 1 eetl. zware room of melk
- Een snufje zout
INSTRUCTIES
TAART
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een braadpan van 1,75 liter in met boter en bestuif deze met bloem.
- Meng bloem, bakpoeder, zuiveringszout en zout in een middelgrote kom. Opzij zetten.
- Klop in een grote kom de boter en de suiker in ongeveer 2-3 minuten licht en romig. Klop de citroenschil erdoor. Voeg de eieren één voor één toe en klop na elke toevoeging langs de zijkanten van de kom. Het beslag kan op dit punt gaan schiften, maar het toevoegen van het bloemmengsel zou dit moeten verhelpen.
- Voeg het bloemmengsel, het citroensap en de yoghurt toe aan het botermengsel, beginnend en eindigend met de bloem. Roer tot het beslag glad is.
- Giet het beslag in de voorbereide bakvorm. Bak in het onderste deel van de oven gedurende 30-35 minuten (begin met controleren ongeveer 25 minuten) of tot een caketester er schoon uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en keer hem dan om op een koelrek om volledig af te koelen.
IJZER
- Meng in een middelgrote kom poedersuiker, citroenschil, citroensap en zout. Roer tot het glazuur glad is en voeg indien nodig meer citroensap toe. Giet of schep het glazuur over de taart.